Doplnky výživý, ktoré nakopnú váš imunitný systém

  • Žijeme v dobe, ktorá si vyžaduje zvýšenú pozornosť o naše zdravie a náš imunitný systém. Či už správna životospráva, otužovanie hľavne cez zimu, alebo príjem vitamínu D zo Slniečka v čase leta sú hlavnými pomocníkmi k našemu celkovému zdraviu a obrannyschopnosti. Čo ak ale neotužujem, a po zime som deficitný vitamínom D ?

  •  
  • Vitamín D

  • Vitamín D je v tukoch rozpustný vitamín, nachádza sa v potrave len vo veľmi malých množstvách ( vaječné žĺtka, ryby, pečeň, oleje). Každá bunka v našom tele obsahuje receptor, ktorý reaguje na vitamín D, preto zohráva kľúčovú úlohu v imunitnom zdraví človeka. Najvýznamnejší príjem vitamínu D je hlavne v lete, kedy ho dokážeme čerpať z ultrafialových lúčov našeho Slnka. Práve slnečné žiarenie, ktoré sa oprie o našu kožu spustí syntézu Dečka.

    Problém však nastáva cez zimné obdobie, kedy prístup na Slnko je minimálny a naše telo si nedokáže vytvoriť dostatočné zásoby. Práve v tomto zimnom období je rozumné tento vitamín si dopĺňať z možností, ktoré sú nám dostupné, či už stravou a zvýšenou konzumáciou rýb, ale ani to nemusí stačiť, štúdie dnes odporúčajú ako optimálny denný príjem 4000UI. Alternatívou sú taktiež doplnky výživy.
    Vhodné doplnky:

    1) Vitamín D3 v kapsulách
    2) Olej z treščej pečene
  •  
  • Probiotiká

  • Štúdie ukazajú, že zdravie našej črevnej mikroflóry ovplyvňujú celkové zdravie organizmu . Probiotiká sú priaznivé živé mikroorganizmy , ktoré pozitívne ovplyvňujú tráviaci trakt.  Svojím výskytom v našom  organizme potláčajú patogénne mikroorganizmi v našich črevách.


    Kedysi sme  probiotiká dokázali získať z mliečnych nepasterizovaných výrobkov. (napr. kefír z domáceho nepasterizovaného mlieka). V súčasnej dobe  sa mliečne výrobky pasterizujú, aby sa zbavili baktérií. No žiaľ sa v nich  zničia aj probiotické mikroorganizmy. Preto  sa začali  probiotické kultúry pridávať do mliečnych výrobkov umelo.


    Avšak takéto umelé obohacovanie kyslých mliečnych produktov nedokáže plnohodnotne nahradiť množstvo životaschopných zárodkov a tak musíme počítať s ďaleko nizšími počtami zdraviu prospešných kultúr. Navyše odo dňa opustenia výrobnej linky ich množstvo progresívne klesá. Probiotické potraviny, ale najmä výživové doplnky s deklarovaným množstvom konkrétnych zdraviu prospešných druhov/kmeňov majú preukázateľný pozitívny vplyv na človeka.


    Vhodné doplnky :

    kefír z tibetských húb

    fermentované výrobky

    kvasené výrobky ( kyslá kapusta )
  •  
  • Vitamin C

  • Vitamín C je asi najzákladnejší vitamín, ktorý každý pozná ako ochrancu na pomoc pri klasickej chrípke a nádche. Zapája sa do mnohých procesov a jeho nedostatok vedie k sniženiu pevnosti cievnych stien, zníženou pevnosťou vazivových aparátov zubov. Naopak napomáha pri tvorbe kolagénu a posilnenie zdravia spojivových tkanív, znižuje závažnosť bežného nachladnutia a taktiež posobí ako silný antioxidant.


    Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín a naše telo si ho nedokáže produkovať, takže musí byť prijímaný prostredníctvom stravy každý deň. Či už siahneme po citrusových plodinách, alebo doplnoch výživy. Musíme si uvedomiť, že ani to ovocie už nie je to čo bývalo a obsahuje veľa chémie. Taktiež aby sme pokryli dostatočné denné dávky by si to vyžadovalo zjesť pomerne veľa takýchto plodín, preto je určite vhodné dopĺňať kyselinu askorbovú aj vo forme doplnkov.


    Pokiaľ by ste si chceli prečítať viac o vitamíne C, tak možem odporúčiť článok :

    https://www.myprotein.sk/blog/strava/vitamin-c-co-to-vobec-je-a-ake-ma-ucinky/